Ontdek wat je in september in je moestuin moet planten!

In september, tuiniers zijn druk bezig hun tuinen voor te bereiden op de winter. Het is tijd om bepaalde groenten te zaaien en te planten zaden om het hele jaar door een overvloedige oogst en verse groenten te garanderen. In dit artikel bieden we een paar tips over wat te zaaien in de moestuin in september om te genieten van een overvloedige en gevarieerde oogst! Bekijk deze publicatie op Instagram

Wat te zaaien in september?

September is de perfecte maand om groenten te planten. Er zijn veel soorten om in deze periode te zaaien, die tot ver in de late herfst en vroege winter geoogst kunnen worden. Dit zijn onder andere kool, bonen, prei en wortelen, maar het is belangrijk om te weten wanneer je je groenten moet zaaien voor de beste resultaten. De grond moet worden verrijkt met organisch materiaal. De grond moet diep worden omgewoeld en onkruid moet worden verwijderd. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de klimatologische omstandigheden gunstig zijn voor het kweken van groenten: de temperatuur mag niet te hoog en niet te laag zijn en de grond moet vochtig, maar niet drassig worden gehouden.

Lees ook  Ontdek onze selectie winterharde vetplanten voor buiten!

Wanneer groenten zaaien?

Je groenten zaaien in september is een goed idee, omdat dit het begin van het plantseizoen is. De dagen worden koeler, maar nog steeds warm genoeg om je groenten te laten ontkiemen en groeien. Erwten, radijs, bonen, selderij en bloemkool kun je op dit moment zaaien, maar andere groenten zoals tomaten, komkommers, paprika’s en courgettes zijn moeilijker te kweken in september omdat ze hogere temperaturen nodig hebben om te gedijen. Dan kun je groentesoorten zaaien die goed houdbaar zijn, zoals wortels, rapen, uien en bieten. Als je planten klaar zijn, moet je ervoor zorgen dat de grond goed voorbereid is. Je zult ook het weer in de gaten houden en een zonnige dag kiezen om je zaden te zaaien. Ideale klimaatomstandigheden zijn een temperatuur tussen 15 en 25°C en een relatieve vochtigheid van minder dan 70%. Op die manier hebben je zaden ’s nachts, wanneer de temperatuur daalt, de kans om te ontkiemen. De kans dat je plant slaagt is dan groter.

Lees ook  Benut het volledige potentieel van je tuin met tuinieren op verhoogde bedden

Hoe bereid je de grond voor?

Voordat je je groenten zaait, moet je de grond goed voorbereiden. Om dit te doen, moet je werken de grond grondig. Dit omvat het verwijderen van onkruid en het toevoegen van een natuurlijke of chemische meststof, afhankelijk van de grondsoort. Ten slotte moet de grond na het verwijderen van stenen geploegd. Dit proces belucht de grond, waardoor deze losser wordt en de groenten beter kunnen groeien. De volgende stap is ervoor zorgen dat de plantbedden en voren de juiste grootte hebben. Dit kan worden gedaan met behulp van een waterpas, a mes, a tuigenz. De voren moeten uit elkaar staan en recht zijn. Als het werk klaar is, is het belangrijk om de grond goed te besproeien voordat je de groenten plant. Dit kan worden gedaan met :

  • Een tuinslang met een verstelbaar mondstuk;
  • Een gieter voor kleine oppervlakken;
  • Een automatisch besproeiingssysteem.

Wat zijn de ideale klimaatomstandigheden?

Groenten zijn erg gevoelig voor klimaatschommelingen, dus het is belangrijk om het juiste seizoen te kiezen om te zaaien. In feite, herfsttemperaturen zijn gunstiger voor hun groei, omdat ze milder en minder heet zijn, en dit seizoen wordt gekenmerkt door hevige regenvalDit zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed verdeeld worden in de bodem en dat de grond voldoende gehydrateerd is. Het is echter belangrijk om het weer goed in de gaten te houden, omdat sommige gewassen niet tegen overmatig water of extreme temperaturen kunnen. Zaaien groenten in september zorgt voor overvloedige oogsten voor de herfst en winter. Er zijn veel soorten groenten om te verbouwen en voor elk wat wils. Het is belangrijk om rekening te houden met de bodem, de klimatologische omstandigheden en het seizoen bij het kiezen van de juiste groenten om te zaaien, dus planning is essentieel voor het succes van de tuinier. Hoe dan ook, met een beetje geduld en moeite kun je de hele herfst en winter genieten van een heerlijke oogst.

Related post